0
Вход и Регистрация

Съвети за писатели от Джош Малерман  - пътят от написване на ръкописа до филма

16/05/2023
zagadkata
Съвети за писатели от Джош Малерман  - пътят от написване на ръкописа до филма

„Невероятно е да снимаш филм по книгата си и да участваш във всички събития около един успешен проект. Нищо не може да се сравни с усещането да имаш завършена  чернова. Необикновено е!  Да завършиш ръкописа и да си кажеш „ Аз имам нов роман”. Защото после всичко може да се случи с тази история – да  се превърне във филм или да породи хубав разговор, да видиш корицата издадения си роман в някоя онлайн книжарница. За да постигнеш всичко това, първо трябва да завършиш черновата.  Ако ме слушат писатели, това е нещото което искам да им кажа: Завършете черновата, не се притеснявайте дали е добра или лоша, ще я оправяте по-късно. Важно е  да стигнете до края на това изживяване, защото това е най-невероятното усещане, което  един писател може да има. Там се крие магията!”

Цялото интервю може да видите в сайта на БНР.

Това послание е от Джош Малерман, авторът на „Кутия за птици“  и продължението му „Малори”. В края на 2018-а книгата беше филмирана, като ролята на главната героиня Малори беше възложена на  носителката на Оскар Сандра Бълок. Продукцията имаше огромен успех, бе гледана от почти 100 милиона души.

Между другото Джош Малерман се изживява и като музикант. Той се участва в групата  „The High Strung“. Но, както самият той казва, писането е най-голямата му страст. Още в  ранното му дество започват  да му хрумват идеи за книги. И разбира се всичко е от сферата на хорър книги. Той обича и се вдъхновява от страшното. Интересно е как от разказвач на кратки разкази, постепенно се превръща в писател на бестселъри. Всичко е в желанието и в търпението да се научи да пише много. И може би в приятелството му с Марк, с който се запознават на репетициите на групата. Много често двамата си говорели как да започнат да пишат романи.

„Марк и аз често си говорехме за това да започнем да пишем романи. Почти се накарахме насила да го правим. За кратко време живеехме в Ню Йорк. Всеки петък, след като се прибирахме от работа, заключвахме вратата на апартамента. Не си позволявахме да правим нищо друго освен да пишем - петък, събота и неделя - вратата на апартамента ни беше заключена до понеделник. В един от тези писателски уикенди успях да напиша 100 страници. В такива моменти се питах - какво се случва, не мога да спра. По това време бях на 23. Моментът, в който написах първата си сериозна книга, беше, когато станах на 29, а групата ми вече ходеше по турнета и издаваше албуми".

За всички  бъдеще писатели, които се чудят как да създадат сюжета на романа си, Джош Малерман казва, че просто трябва да се отдадеш на въображението и ако нямаш идея какво да пишеш, просто да чакаш. Той разказва как е написал бестселъра „Кутия за птици”.

"Лежах на задната седалка в колата си. В един момент се изправих светкавично с идеята за жена и две деца с вързани очи, намиращи се в лодка в река. По това време, когато имах идея, започвах да я пиша почти веднага. Беше пети октомври 2006 година. Лесно помня датата, защото завърших романа на празника на Вси Светии, 26 дни по-късно. Не беше нарочно, просто така се случи. Започнах с тази картина на децата, майката и лодката. Запитах се с какво ще се сблъскат те. Бях написал първите две страници и не знаех какво ще се случва след това в книгата. Докато си мислех как ще се развива историята, си спомних за нещо, което ни беше разказал мой учител. Той твърдеше, че човек ще полудее, ако се сблъска с безкрайността, ако се опита да види къде свършва пространството и започва времето. Умовете ни не са подготвени, за да разберат тези отговори. Затова помислих, че ще е интересно тази идея да бъде пред теб. Да знаеш, че умът ти ще бъде унищожен, защото, ако погледнеш към нея, няма да успееш да асимилираш какво виждаш. Това щеше да оправдае превръзките за очи, а и ми даваше наистина интересно същество". Освен това сюжета е силно повлиян и от пандемията на Ковид 19.

И така с постоянство, търпение и добро планиране се ражда първата част на поредицата, която не след дълго се превръща в касов хит, гледан от милиони души.

И още един съвет от незаменимия Джош. Въпреки, че „Малори” излезе в карантирана от корона вируса, тя стана една от най-продаваните книги. Наистина няма хора, които се разхождат в книжарницата, не могат да се организират  срещи на живо, но независимо от всичко това, книгата отново е на върха на всички класации. Малерман не губи надежда. Дори и в най-лошите моменти от 2020 г. Той казва:

„Последните четири години, по странен начин, са най-добрите в живота ми. Филмът излезе, книгите ми също се издаваха, срещнах се с различни хора, с Алисън си купихме къща. Понякога социалните мрежи могат да са прекомерно истерични места, където всички полудяват едновременно. Някои хора приемат реалността там за абсолютна истина, но тя не е. Всички са много ядосани, когато са в интернет. Колко пъти обаче виждаме това в реалния живот? Не много често. Има хора, които мислят по различен начин. Но смятам, че сме поели по пътя към добротата и към това да се грижим един за друг. Кой знае - след 10 години ще можем да четем книга защо е трябвало да преминем през този период. Гледам на него като на нещо, което ни вкара в правия път".

Така, че вземете под внимание съветите на Джош Малерман. Дерзайте и никога не се отказвайте. И вашата книга ще е факт, А защо не един ден и да  не стане филм - новия касов хит на всички времена!

 Автор: 

Десислава Димитрова

magnifier