0
Вход и Регистрация

Нора Робъртс – жената, която пренаписа романтичната фантастика 

15/05/2023
zagadkata
Нора Робъртс – жената, която пренаписа романтичната фантастика 

Автор на над 220 романа, които включват различни жанрове като трилър, романтика, антиутопия. Как ли издържа на това темпо и какво я кара да  развихри въображението си, какъв е нейния живот... Няма да говорим колко е богата и колко си докарват от нейните произведения издателите. По нейните думи един роман се пише за 45 дни. Това е времето, за което Нора Робъртс написва и редактира творбата си. След, което започва следващата. И така докато стигнат за продажба в някоя онлайн книжарница.

„Аз съм на 69 години и съм толкова непохватна, че понякога се чудя как държа химикалка” – признава писателката с ирландско – американски проиход. Но, въпреки всичко, тя печели по 60 милиона долара, като през 2007 година  бе номинирана от списание Тайм като един от стоте най-влиятелни хора в целия свят, прекала е около 893 седмици на върха на класацията на New York Times, с други думи - 16 години.

Нора е свикнала да прави нещата по своя собствен начин и не се интересува какво мисли светът за нея. Тя споделя пред журналист, който я интервюира „Аз направих кариерата си според собствените си условия и не е задължително да бъда харесана от всички.” „ Не е нужно да се извинявате за нещо, което четете с удовоствие” – продължава авторката на бесселъри.

Всички знаем, че Нора Робъртс започва своята кариера през 80-те години на миналия век. Нейните героини са силни и борбени жени, които обичат силни мъже и силни напитки. Робъртс започва да пише кратки романи с романтични сюжети, но с течение на времето тя разтяга и разширява жанра, американизира го  и в крайна сметка го променя напълно. Нейните героини са неузнаваеми и променени. Често имат странни и изключително интересни професии. 

Голямо значение за творчеството на Нора Робъртс има и нейния собствен живот. Дъщеря на баща електротехник и майка на домакиня, тя израства с четирима по-големи братя и се омъжва направо от училищната скамейка за ученическата си любов. Тя се установява в Кийдисвил, мъничко градче, което въпреки всичко  изглежда като пулсиращ космополитен метрополис. Не след дълго се сдобива с двама сина.  Никога не е била амбициозна и не е имала желание да има кариера и никога не се е замисляла, че един ден ще бъде писателка. Първият й роман се „ражда”, когато за седмица е заключена в къщата си с двете малки деца, защото навън върлува снежна буря. Получава няколко отказа преди да бъде издаден първият й роман. Подобно на Дж. К. Роулинг става самотна майка, като писането е нейното спасение. Тя е силна и борбена жена, може да си позволи да остане в къщи, да се грижи за децата си и да ги издържа. Не случайно и нейните героини са наследили тази борбеност – независими и нахъсани. 

Поредици като Пазителите и Хрониките на вестителката са ярък пример за това как Нора Робъртс умело смесва двата жанра – романтика и фантастика.

Абонирайте се за нови статии и промоции!


Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си!

magnifier