0
Вход и Регистрация

5 книги за известни личности, които задължително да прочетем

15/05/2023
zagadkata
5 книги за известни личности, които задължително да прочетем

Днес сме въодушевени от няколко персонажа, някои от които са измислени, други са реални хора, които искаме да споделим с вас - нашата публика. Историите, които онлайн книжарница Загадката подбра са  интересни и любопитни и наистина си заслужава да прочетем за тях.

1. Блага Димитрова

Българската поетеса, която очарова Джон Ъпдайк - световно известен американски писател. Срещата им е доста вълнуваща и малко известна. В началото на 60-те години Джон Ъпдейк посещава София и по стечение на обстоятелствата се запознава с Блага Димитрова. За краткото време, в което са били заедно между тях се ражда нещо ново и силно, но за съжаление неосъществимо. По това време младият писател набира аудитория със своя бестселър "Заеко бягай". Роман, който е влязъл в класацията ТОП 100 най-добри романи за всички времена на списание Таймс. Американският писател е поканен да посети Източна Европа, като посланик на изкуството. Среща се отблизо с "културата" на комунизма. 

По това време Блага Димитрова е неомъжена млада и красива дама, която изцяло се е посветила на работата си. Щом Ъпдайк я вижда усеща пеперудите в стомаха. Тя е единственото същество, което грабва вниманието му в тази "унизена срана", както той  споделя, "в която летището е мрачно, хората са втренчени със съмнителни погледи, омагьосаното електричество прекъсва, хотелските стаи са подслушвани, случват се безмълвни обаждания посред нощ, а жалки и трошливи са цветните лехи около мавзолея на Георги Димитров. В София прогресивен и либерален имат обратен смисъл." - продължава Ъпдайк.  

Джон написва разказа "Българската поетеса" и го публикува в списание "Ню Йоркър", където печели наградата "ОСХенри".

Този разказ, както и други истории от посещението на писателя в Източния блок са поместени в сборника Книгата на Бек.

2. Сидни Готлиб

Сидни Готлиб, известен още като "Отровителят" - човекът който е направлявал секретните експерименти на ЦРУ за контрол върху съзнанието. Готлиб е известен и с това, че е правел различни отрови за целите на разузнаването на САЩ. Цели две десетилетия е бил въвлечен в експериментите с хора на три континента. Приготвял е таблетки, отвари и прахове, които буквално осакатявали или убивали, без да оставят някаква следа, че е използвано лекарство. Говори се, че и Фидел Карство е една от неговите жертви. Жертвите са примамвани от проститутки в бордеи под строгия контрол на ЦРУ. След като били хванати в капана, неудобните държавни глави са били "натъпквани" с психотропнивещества.  

 Работата на Сидни Готлиб в ЦРУ е била държана в пълна секретност. Едва след смъртта му става възможно да бъде разказана историята за неговата невероятна кариера, стояща на кръстопътя между екстремната наука и тайните операции. Книгата Отровителят го представя в цялата му вътрешна противоречивост.

  3. Адам Далглиш

Измисленият детектив от Скотланд Ярд, любим герой на П.П Джеймс отново се впуска в разплитане на мистерии и загадки. Бляскавата фасада на психиатрията започва да се разпада, когато административната директорка е открита мъртва в стаята на архивите с длето, забито в сърцето. Главният инспектор Адам Далглиш се оказва въвлечен в серия от измами, лъжи и тайни желания. Прекалено много тайни се крият, както от лекарите, така и от пациентите.

 Уникална книга, която поднася на читателите съвършената мистерия, в която мотиви и възможност рисуват цяла плетеница, но истината е само една. В духа на Луиз Пени, Агата Кристи и Лий Чайлд, П. Д. Джеймс продължава да предизвиква читателите си да достигнат до развръзката на загадката заедно с неповторимия инспектор Далглиш и  Загадката на клиника Стийн.  

4. Барон Мюнхаузен

Барон Мюнхаузен е напълно реална историческа личност. Пълното му име е Карл Фридрих Йероним, роден през 1720 година в Германия. През периода 1737-1739 година е служил като офицер на Кавалерията на руската армия. След като се завръща в Германия, започва да разказва приключенията си по суша, въздух и вода, които правел при пътуванията си в Русия, Египед, Северно море, та дори и на Луната. Приключенията му са чудати и изпълнени с хумор. Барон Мюнхаузен става олицетворение на хората, които обичат да разказват приключенски истории, свързани в повечето случаи с небивалици. През 1773 известния писател Рудолф Ерик Распе се среща с шантавия барон и записва приключенията му като по-късно издава книга. Дали баронът си е измислял? Може би...

 Любител на приключенията, барон Мюнхаузен предприема безброй пътешествия по суша, въздух и вода. В Русия, Египет, Северно море или на Луната, храбрият веселяк извършва нечувани подвизи. Невероятно изобретателен, баронът излиза победител и от най-заплетените ситуации. Историите са представени в Чудните пътешествия на Барон Мюнхаузен.

  5. Уилям Ган

Уилям Ган, наричан още "Проницателят от Уолстрийт", който по метода на прогнозиране на борсовите котировки прогнозира тотален икономически срив   в края на 2020 г. Той е един от най-големите борсови играчи и финансови анализатори, при положение, че дори не е завършил гимнация. Неговият уникален метод на прогнозиране включва астрономия, астрология, древна математика. „Тунел през въздуха“ е най-прочутото и най-загадъчното произведение на Уилям Ган. Някои хора смятат, че Уилям Ган е достигнал до тези прозрения, разчитайки по нов начин Библията, други смятат, че благодарение на борсовата астрология, Ган е това, което е. 

 Самият Ган определя „Тунел през въздуха“ като „мистичен роман, който съдържа безценна тайна, забулена с воала на словото. Някои ще я разкрият още с първия прочит, други с втория, но повечето ще разбулят тайната едва когато прочетат книгата за трети път. 

Източник:

вестник Стандарт

magnifier